top of page
Zoeken

OUDERSCHAP

  • petracoppens1
  • 9 feb 2024
  • 1 minuten om te lezen

Het woord 'ouder' brengt heel wat onuitgesproken verantwoordelijkheden met zich mee en vele ouders voelen dan ook (soms onbewust) héél veel druk. We willen allemaal 'een goede ouder' zijn. Maar wat is dat juist? De maatschappelijke druk die rond 'ouder zijn' hangt, maakt het ons hier zeker niet gemakkelijk. Wil je een goede ouder zijn, moet je volgens de kranten, boeken en het internet aan veel voldoen. Als de ontwikkeling van je kind dan ook nog eens niet vanzelfsprekend loopt, dan beginnen sommige ouders zeer erg te twijfelen of ze wel een goede moeder of vader zijn. Het is daarom erg belangrijk om goed te weten waar je kind zich op het spectrum bevindt. Psycho-educatie draag ik daarom hoog in het vaandel. Weten waarom er dingen anders lopen, maakt dat je inzicht krijgt in het autisme van je kind waardoor je beter gaat begrijpen waarom de ontwikkeling anders loopt en je aanpassingen kan doen op maat van je kind.

Je bent ouder maar je bent ook veel meer dan dat. Je bent vriendin, echtgenoot, collega, nichtje,... en ik merk dat ouders van kinderen met zorgen heel snel hun volledige focus op het 'ouder stuk' leggen. Wat heel normaal is, want je moet naar dokters, therapeuten, overleggen,... en je wil zo graag alles direct oplossen en bijsturen. Maar dat maakt dat je soms leeg bent, geen energie meer hebt en het allemaal niet meer ziet zitten.

De andere personen in jouw moeten af en toe ook lucht krijgen om de 'ouder' in jou te kunnen blijven tonen. Wees daarom lief en mild voor jezelf!




 
 
 

Comments


bottom of page